Mango je šťavnaté a plné vitamínů

plody manga před krájením

Mango je exotické ovoce, které se pěstuje na mangovníku. Pochází z jihu a jihovýchodu Asie, odkud se k nám dováží. Můžete ho tedy zakoupit v supermarketech nebo v obchodech se zeleninou. Ačkoliv se to s konzumací exotického ovoce nemá přehánět, mango si jednou za čas určitě můžete dopřát. Nadchne vás svou mírně sladkou a osvěžující chutí. Navíc obsahuje i spoustu vitamínů, minerálů nebo rychlé cukry, které vám dodají energii. Je ideální k snídani nebo k dopolední svačině.

Mango: obsah živin, látek a minerálů

Mango je zdrojem vitamínů A, E, B6 a také vitamínu C (co je vitamín C a proč je důležitý). Dále obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo nebo fosfor. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Až z 80 % jsou plody manga tvořené vodou, dále jsou zastoupeny cukry a v opravdu minimálním množství také bílkoviny nebo tuky. Mango je bohaté i na vlákninu, která by měla být nedílnou součástí každého jídelníčku, jelikož zlepšuje střevní mikroflóru a zasytí na delší dobu.

SložkaJednotkaPrůměrný obsahPrvek (mg/100 g)Průměrný obsahSložka (mg/100g)Průměrný obsah
vodag/100 g82,4Na2vitamin C37
bílkovinyg/100 g0,7K180vitamin D0
tukyg/100 g0,2Ca12vitamin E1,05
cukryg/100 g13,8Mg13vitamin B60,13
celkový dusíkg/100 g0,11P16vitamin B120
vlákninag/100 g2,6Fe0,7karoten0,696
mastné kyselinyg/100 g0,1Cu0,12thiamin0,04
cholesterolg/100 g0Zn0,1riboflavin0,05
energiekJ/100 g245Mn0,3niacin0,5

Příznivé účinky manga

Mango je oblíbené i pro své příznivé účinky na náš organismu. Díky tomu, že je zdrojem vitamínů působí jako prevence proti infekcím a nachlazení, jeho konzumace posiluje imunitu a dodává energii. Mango vám můžeme doporučit také při problémech s usínáním, pokud se potřebujete uklidnit. Báječně se hodí jednak na konzumaci, tak i na zevní použití – jeho výtažky se například přidávají do šamponů, jelikož mango zvýrazňuje přirozenou barvu vlasů.

Jaké mango si vybrat v obchodě?

Mnoho lidí se při koupi manga potýká s problémem, že neví, jaký plod si vybrat. Mango by nemělo být ani příliš měkké ani tvrdé. Dalo by se říct, že zralé mango je měkké, ale pružné. Pokud na jeho slupku zatlačíte prsty, měla by se jim poddat, ale po stlačení by se měla slupka vrátit zpět. V obchodě určitě vybírejte plody bez skvrn a bez otlačenin. Pokud koupíte příliš tvrdé mango, tak ho musíte nechat dozrát při pokojové teplotě do ideálního změknutí.

Jak nakrájet mango?

Před konzumací mango doporučujeme omýt vlažnou vodou. Následně jej můžete krájet – pozor ale, v jeho středu se nachází velká pecka. Mango se většinou porcuje tak, že se nakrojí podélně kolem dokola. Díky tomuto nakrojení nám vzniknout dvě poloviny, které by měly jít sejmout z velké pecky. Někdy se může stát, že na pecce kousek dužniny zůstane. To vůbec nevadí. I tuto dužninu můžete z pecky opatrně okrojit.

krájení manga na mřížky

Slupku z manga odstraňte, ta se běžně nekonzumuje. Slupka se odstraňuje okrájením nožem. Někdy je snazší otočit mango dužninou nahoru a vykrájet nožem do dužniny mřížku až ke slupce. Potom stačí nařezané mango promáčknout ze strany od slupky směrem k dužnině. Tím vystoupne nařezaná mřížka z dužniny, které se u dobře zralého manga sama oddělí od slupky.

Jak jíst mango?

Dužnina manga se může konzumovat samotná. Nejlepší je v letních měsících vychlazená přímo z lednice. Mango se také často přidává do smoothies nebo do zeleninových salátů.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *