Co jsou antioxidanty a jaké potraviny jsou na ně bohaté

Při běžné činnosti organismu vznikají nežádoucí vedlejší produkty ve formě volných radikálů. Jejich škodlivý vliv postupně znamená stárnutí pro lidské buňky. Čím méně oxidativního stresu, tím více budeme odolávat stárnutí. Výraznou pomocí jsou také antioxidanty, což jsou látky, která brání nežádoucímu škodlivému působení tohoto jevu. V jakých potravinách se nachází a proč jsou pro nás tak důležité?

S čím pomáhají antioxidanty

Antioxidanty jsou velmi důležité z toho důvodu, že dokážou kompenzovat nežádoucí škodlivý vliv volných radikálů. Mají totiž jeden elektron navíc, takže se dokážou navázat na volný radikál, který tím v podstatě deaktivují. Taková neutralizovaná molekula již nemá žádný další škodlivý potenciál a tělo si s ní dokáže jednoduše poradit.

Určitá část antioxidantů je přirozeně produkována lidským tělem. V případě zvýšené fyzické či psychické námahy a přemíře stresu však tyto vlastní zdroje přestávají stačit a organismus velmi ocení další přísun antioxidantů získaných právě z vhodně zvolených potravin. Vyvážený a pestrý jídelníček plný prospěšných potravin tak pomáhá s celou řadou problémů a představuje základní kámen při snaze o zdravý životní styl.

antioxidanty

Jak škodí volné radikály

Vznik volných radikálů je naprosto normální součástí některých metabolických procesů. Nezdravým životním stylem však můžete jejich množství ještě zvyšovat. Když zároveň snížíme příjem pozitivních látek v podobě antioxidantů, urychlujeme své stárnutí. A to v praxi znamená nejenom rychlejší vznik vrásek a povadlou pokožku, ale také větší pravděpodobnost některých civilizačních onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, onemocnění očí či poškozování nervové soustavy. Volné radikály mohou také omezit správnou funkci imunitního systému, což je jeden z důvodů proč mají obecně starší lidé větší náchylnost k nemocem.

Druhy antioxidantů

Antioxidanty je možné rozdělit do několika pomyslných kategorií. V některých potravinách se jich nachází rovnou několik. Není se tak čemu divit, že bývají označovány jako superpotraviny právě díky vysokému obsahu antioxidantů. Některé z těchto cenných látek se však nachází pouze ve vhodných doplňcích stravy. 

  • Vitamíny – především A, C, B6 a E. Tyto vitamíny se podílení na boji proti oxidativnímu stresu a mají pozitivní vliv na celý organismus. Na dostatečnou konzumaci dbejte hlavně během náročných období. Zpomalují procesy stárnutí a jsou důležitými látkami pro efektivní činnost imunitního systému.
  • Koenzym Q10 – často se vyskytuje v doplňcích stravy a kosmetických přípravcích pro výživu pleti. Funkcí této molekuly se zabývá velké množství výzkumů a podle některých výsledků pomáhá nejenom v boji proti oxidativnímu stresu, ale také slouží pro tvorbu energie, podporu zdraví nervové a cévní soustavy a udržuje hladiny tlaku v normálních mezích.
  • Fenoly a karotenoidy – beta-karoten, lutein, zeaxanthin. Jejich konzumace se vyplatí hlavně při zvýšeném opalování a pobytu na slunci, kdy v pokožce vznikají volné radikály. Zároveň pomáhají chránit zdraví zraku a udržet tak co nejlepší schopnost vidění i ve vyšším věku.
  • Astaxantin – sice patří mezi karotenoidy, ale vyznačuje se skutečně velkou silou a výbornými vlastnostmi. V přírodě tuto látku vytváří mořská řasa, která se tak v případě potřeby chrání před příliš silným slunečním zářením. Dokonce se udává, že tento antioxidant je několikanásobně silnější v porovnání s vitamíny. Primárně se však nachází pouze ve vhodných a kvalitních doplňcích stravy.
  • Glutathion – většinou se přirozeně vytváří v lidském těle a jde o jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Nachází se přímo uvnitř buňky, takže zvyšuje pozitivní efekt dalších přijímaných antioxidantů z potravy. Schopnost tvorby glutationu však s věkem klesá, takže v rámci stárnutí je velmi důležité alespoň doplňovat dostatek antioxidantů právě ze stravy.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Protože existuje poměrně široké spektrum různých antioxidantů, najdeme také velké množství potravin, které tyto látky obsahují. Jistě tak nebude problém dopřát si každý den alespoň jednu z nich pro doplnění důležitého denního množství. Pro nejlepší účinek jednotlivé zdroje antioxidantů střídejte a vzájemně kombinujte, ať má tělo dostupné nejrůznější formy těchto prospěšných molekul.

Ovoce

  • Lesní plody – borůvky, maliny, ostružiny, jahody
  • Jablka
  • Třešně
  • Červené hrozny
  • Granátová jablka

Ovoce si zachová nejvíce antioxidantů ve své čerstvé podobě. Úplně největší sílu mají sezónní potraviny sklizené ze zahrádky či natrhané v lese.

antioxidanty-ovoce

Zelenina

  • Rajčata
  • Artyčoky
  • Mrkev
  • Brokolice
  • Česnek

Pro ideální obsah antioxidantů také v případě zeleniny platí, že nejlepší je konzumace v syrovém stavu. Skvělým způsobem, jak doplnit potřebné živiny jsou čerstvé zeleninové šťávy, kdy si můžete připravit nápoj i v kombinaci s ovocem.

Bylinky

  • Máta
  • Kopr
  • Oregano
antioxidanty-mata

Ostatní potraviny

  • Kvalitní panenský olivový olej
  • Ořechy
  • Luštěniny
  • Houby
  • Čaj
  • Kakaové boby (i kvalitní hořká čokoláda)
  • Červené víno

Doplňky stravy s antioxidanty

Pro splnění doporučeného denního příjmu antioxidantů se hodí nejenom zdroje z běžných potravin, ale také speciální doplňky stravy. S jejich pomocí doplníte tělu všechny důležité potřebné živiny do takového množství, jaká je zhruba optimální doporučená denní dávka. Zároveň je však velmi důležité souběžně dbát na vyvážený jídelníček a přirozený pohyb pro maximalizaci výsledného efektu. Doplňky stravy totiž neslouží jako náhrada pestrého jídla, ale skutečně jako takový bonus navíc.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *