Čokoládový raw dort

Tenhle dort je ultra dobrý a ultra sytý – na to je potřeba při servírování myslet, abyste „běžnou“ dortovou porcí někomu neznechutili raw stravu. Na chladné podzimní a zimní dny je to podle mě vhodná sladkost, která potěší chuťové buňky a zpříjemní tak třeba i pochmurnější nálady (a veselé ještě víc rozveselí :-)).
Suroviny na korpus:
- hrnek strouhaného kokosu
- hrnek mandlí
- hrnek datlí (sušené předem namočit do vody)
- 3 lžíce raw kakaového prášku
Suroviny na čokoládovou hmotu:
- 2 hrnky kešu (předem namočit aspoň na 2 hodiny do vody a pak dobře promýt)
- cca 3/4 hrnku domácího datlového sirupu (či cca 1/2 hrnku jiného sirupu) – množství dle chuti
- lžička vanilkového prášku
- trocha citronové šťávy
- 1/2 hrnku raw kakaového prášku
- 1,5 hrnku nastrouhaného kakaového másla, nebo půl napůl s kokosovým olejem
- voda dle potřeby
Rozkládací dortovou formu vyložíme potravinovou fólií. Není nutné, ale s dortem se pak lépe manipuluje.
Rozmixujeme všechny ingredience na korpus a vzniklé těsto vmáčkneme na dno, příp. i částečně na stěny formy.
Domácí datlový sirup – datle rozmixované ve vodě
Na čokoládovou část mixujeme kešu, sirup, vanilkový prášek, citronovou šťávu a vodu v množství dle potřeby tak, aby vznikl hladký, hustý krém. Nakonec vmixujeme kakaové máslo, příp. máslo s kokosovým olejem. Polovinu krému nalijeme na korpus a dáme do chladničky. Do druhé poloviny přidáme kakaový prášek a ještě trochu vody a umixujeme. Nalijeme na bílou vrstvu a zdobíme, jak chceme. U dortu na fotografii použit strouhaný kokos a kakaové boby. Necháme v ledničce ztuhnout.