Čokoládový raw dort

čokoládový raw dort

Tenhle dort je ultra dobrý a ultra sytý – na to je potřeba při servírování myslet, abyste „běžnou“ dortovou porcí někomu neznechutili raw stravu. Na chladné podzimní a zimní dny je to podle mě vhodná sladkost, která potěší chuťové buňky a zpříjemní tak třeba i pochmurnější nálady (a veselé ještě víc rozveselí :-)).

Suroviny na korpus:

  • hrnek strouhaného kokosu
  • hrnek mandlí
  • hrnek datlí (sušené předem namočit do vody)
  • 3 lžíce raw kakaového prášku

Suroviny na čokoládovou hmotu:

  • 2 hrnky kešu (předem namočit aspoň na 2 hodiny do vody a pak dobře promýt)
  • cca 3/4  hrnku domácího datlového sirupu (či cca 1/2 hrnku jiného sirupu) – množství dle chuti
  • lžička vanilkového prášku
  • trocha citronové šťávy
  • 1/2 hrnku raw kakaového prášku
  • 1,5 hrnku nastrouhaného kakaového másla, nebo půl napůl s kokosovým olejem
  • voda dle potřeby

Rozkládací dortovou formu vyložíme potravinovou fólií. Není nutné, ale s dortem se pak lépe manipuluje.

Rozmixujeme všechny ingredience na korpus a vzniklé těsto vmáčkneme na dno, příp. i částečně na stěny formy.

Domácí datlový sirup – datle rozmixované ve vodě

Na čokoládovou část mixujeme kešu, sirup, vanilkový prášek, citronovou šťávu a vodu v množství dle potřeby tak, aby vznikl hladký, hustý krém. Nakonec vmixujeme kakaové máslo, příp. máslo s kokosovým olejem. Polovinu krému nalijeme na korpus a dáme do chladničky. Do druhé poloviny přidáme kakaový prášek a ještě trochu vody a umixujeme. Nalijeme na bílou vrstvu a zdobíme, jak chceme. U dortu na fotografii použit strouhaný kokos a kakaové boby. Necháme v ledničce ztuhnout.

Podobné příspěvky