TOP 5 potravin na přírodní zvýšení imunity
Každým rokem přichází zima, která je v České republice velmi dlouhá a náročná. Právě v tomto období dostává náš organismus a jeho obranyschopnost velmi zabrat. I proto si mnozí z nás kladou otázku: „Co dělat, abychom do jara vydrželi a neonemocněli?“. Odpovědí může být náš článek, který pojednává o TOP 5 potravinách na zvýšení imunity.
Tip: Pokud děláte rádi více změn najednou, zkuste kromě námi doporučených potravin ještě zařadit pohyb a správné dýchání. Jak na to, se dozvíte v článku 4 základy zdraví a posílení imunity.
Potraviny zvyšující imunitu
Kurkuma
Kurkuma je koření zářivě žluté barvy, kterou způsobuje látka kurkumin. Ta je velmi důležitá, protože má protizánětlivé účinky a zvyšuje lidskou imunitu. Funguje v zásadě tak, že zvyšuje aktivitu buněk a imunitního systému, čímž zvyšuje schopnost organismu bránit se infekci a buňkám pomáhá bránit se poškození volnými radikály. Lidské tělo pak lépe odolává mj. i:
- ischemické chorobě srdeční
- demenci
- mnoha zánětlivým onemocněním
Kurkuma navíc dodává jídlu velmi zajímavou chuť, které málokdo odolá.
Česnek
Nejen pro svou výraznou a typickou chuť, ale i kvůli řadě zdravotních výhod je česnek po právu považován za potravinu, která zvyšuje naši obranyschopnost. Výrazný vliv nejen na vůni a chuť, ale i zdraví má především sloučenina zvaná alicin. Ta mj. zvyšuje aktivitu bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranu našeho organismu. Imunita však není vše, co česnek ovlivňuje. Tato zelenina pozitivně působí na:
- snížení rizika vzniku srdečních onemocnění i infarktu
- zlepšení duševního zdraví
- zvýšení schopnosti bojovat proti mnoha typům infekcí
Ano, česnek má opravdu blahodárný vliv na lidský organismus a jeho pěstování a následně využití v české kuchyni je nezastupitelné.
Citrusy
Všechny druhy citrusových plodů obsahují velmi vysoké koncentrace vitamínu C. Ten má především výborné oxidační účinky a zvyšuje lidskou imunitu. Citrusy jsou přirozeným zdrojem „céčka“, které významně posiluje funkci bílých krvinek. Ty mají naprosto zásadní roli při boji proti infekci. Pro vitamín C je typická:
rozpustnost ve vodě – tzn. že v případě, že jej máme v těle více, pak jej vyloučíme spolu s dalšími přebytečnými látkami močí (nelze se předávkovat)
- schopnost zvýšit bojeschopnost organismu proti virům
- neškodlivost pro tělo člověka v případě požití většího množství
Citrusy jsou vhodný zdroj vitamínu C i pro nás v ČR. Je sice pravdou, že jedna z teorií říká, že přirozeným zdrojem vitamínu C jsou vždy potraviny, které se pěstují v daném místě, protože látky z nich jsou lépe vstřebatelné. To ovšem nic nemění na tom, že citrony, pomeranče nebo mandarinky bychom konzumovat měli, protože zvýší naši imunitu.
Granátové jablko
Granátové jablko je dnes běžně k dostání i v obchodech v ČR. Prokazatelně vysoce pozitivní účinky na posílení imunity má především čistá šťáva z tohoto ovoce. Ta obsahuje mj. flavonoidové antioxidanty a další antimikrobiální látky, které mají protizánětlivé účinky. Dokonce bylo prokázáno, že granátové jablko pomáhá i v boji proti mnoha virovým onemocněním.
Nejlepší jsou čerstvá semínka granátového jablka v jogurtu.
Dýňová semínka
Dýňová semínka vypadají velmi obyčejně. Přitom obsahují důležitý zinek, který zvyšuje obranyschopnost organismu. Existuje mnoho studií, které zkoumali vliv zinku na lidskou imunitu. Přitom je to velmi prosté. Tento prvek primárně působí na enzymy, které rozkládají bílkoviny ve virech a bakteriích, čímž jim znemožňuje množení a šíření v lidském těle. Mimo to zinek aktivuje bílé krvinky, které bojují s infekcí.
- Dýňová semínka jsou jedním z nejlepších přirozených zdrojů zinku pro organismus člověka. Jejich konzumace je možná v jogurtu nebo i jen tak jako u oříšků
Určitě bychom našli i další potraviny, které ovlivňují imunitu, ale zmíněná pětice je pro nás tou nejlepší volbou. Tak neváhejte a pusťte se do nich.