Co je Vitamín C a proč je důležitý

vse-o-vitaminuC

Vitamin C, také známý jako kyselina L-askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který je přirozeně přítomen v některých potravinách. Je jedním z neužitečnějších vitaminů: nefunguje jen jako skvělý lék na chřipku a nachlazení, výhody vitaminu C mohou zahrnovat ochranu před oslabením imunitního systému, kardiovaskulárními chorobami, prenatálními zdravotními problémy, očními chorobami, a dokonce i vráskami. Bezpečná horní hranice, tedy maximální množství, které může dospělý člověk užít za den, je 2 000 mg denně. Takové množství vitaminu C z ovoce a zeleniny získáte jen velmi těžko. Existuje celá řada suplementů, které dokážou doplnit potřebné množství vitaminu C. Do jaké míry mohou nahradit čerstvé potraviny a jak kvalitní jsou?

Získat potřebné množství vitaminu C z ovoce a zeleniny není tak snadné, jak by se mohlo zdát

Z výzkumů vyplývá, že pouze 10 až 20 procent dospělých lidí zvládá každý den sníst doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. Pro většinu z nás prostě není reálné konzumovat požadované dávky ovoce a zeleniny konzistentně, na rozdíl od některých zvířat si totiž nedokážeme tento vitamin vytvořit sami.

vse-o-vitaminuC

Pokud nedokážete sníst doporučené množství ovoce a zeleniny, užívání potravinového doplňku jednou denně je bezpečné, efektivní a snadné. Přesto je odborníky doporučováno udělat vše pro to, abyste do své stravy zapracovali více ovoce a zeleniny. Nejde totiž jenom o vitamin C. Konzumací zdravých potravin získáte s vitaminem C také množství dalších vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které potřebujete pro prevenci nemocí a udržení zdraví. Nicméně konzumace pěti různých porcí ovoce a zeleniny denně může průměrně poskytnout pouze přibližně 250 mg vitaminu C, přičemž se jedná jen o polovinu doporučované denní dávky.


Role vitaminu C v lidském těle

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je nezbytný pro růst, vývoj a opravu všech tělesných tkání. Podílí se na mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby kolagenu, vstřebávání železa, správného fungování imunitního systému, hojení ran a vývinu chrupavek, kostí a zubů. Je jedním z  antioxidantů, které mohou chránit před poškozením způsobeným škodlivými volnými radikály, stejně jako toxickými chemikáliemi a znečišťujícími látkami, jako je například cigaretový kouř. Volné radikály se mohou hromadit v těle a přispívat tak k rozvoji rakoviny, kardiovaskulárních chorob a dalších nevítaných nemocí.


Vitamin C se v těle neukládá (přebytečné množství se vylučuje), takže není žádný důvod obávat se předávkování. Stále je však důležité nepřekračovat bezpečnou horní hranici 2 000 miligramů denně, aby nedošlo k podráždění žaludku a průjmům. Vitamin C se snadno vstřebává jak v potravinách, tak ve formě pilulek a jiných suplementů, a může pomoci zvýšit vstřebávání železa. Nedostatek vitaminu C je relativně vzácný a projevuje se především u podvyživených dospělých. V extrémních případech se může projevit jako kurděje, nemoc charakterizovanou slabostí, anémií, podlitinami, krvácením a vypadáváním zubů.

davkovani-vitaminuc

Vitamin C v lidské stravě

Ovoce a zelenina jsou nejlepšími zdroji vitaminu C. Citrusové plody, rajčata a brambory jsou hlavními zdroji vitaminu C většiny populace. Mezi další oblíbené zdroje patří červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, růžičková kapusta, meloun a v našich podmínkách šípky. Ačkoliv vitamin C není přirozeně přítomen v zrnech, přidává se do některých obohacených snídaňových cereálií. Obsah vitaminu C v potravinách lze snížit dlouhodobým skladováním a vařením, protože kyselina askorbová je rozpustná ve vodě a ničí se teplem. Vaření v páře může zamezit ztrátám způsobeným tepelnou úpravou. Některé druhy, například brokolice, však paradoxně mají lepší vstřebatelnost vitaminu C po krátkém povaření.

Suplementace vitaminem C: ano, nebo ne?

Nabídka suplementů je nepřeberná. V zásadě platí, že chybu neuděláte s žádným z certifikovaných přípravků. Ne všechny dostupné potravinové doplňky s vitaminem C jsou však vyráběny stejným způsobem. Chcete-li koupit kvalitní a bezpečný přípravek, vyberte doplňky, které byly testovány a certifikovány nezávislým certifikačním orgánem. Uvědomte si také, že existují různé typy uměle vytvořeného vitaminu C, včetně kyseliny L-askorbové (obvykle vyráběné z kukuřice) a dalších, které kombinují kyselinu askorbovou s minerály (jako je sodík nebo vápník), citrusovými bioflavonoidy nebo šípky. Neexistují ale výzkumy, které by potvrzovaly, že některý z těchto druhů je lepší než jiný. Většinou se liší zejména cenou. Vstřebatelnost přírodního vitaminu C a jeho chemické varianty je totožná, rozdíl je jen v nástupu účinnosti: umělý vitamin C dosahuje maximální koncentrace v krvi dříve než ten přírodní.

Podobné příspěvky

  • Veganské dipy nejen ke grilování

    Že grilované dobroty (veganský burger) mohou být i čistě rostlinného původu, to je jasná věc. Tentokrát jsem – až na tofu naložené v bylinkách, olivovém oleji a sojové omáčce a na úžasné žampiony – použila spíše polotovary. Ale zaimprovizovala…

  • Veganský fazolový guláš

    Dnes mi moc nefungovala má kuchařská fantazie, tak jsem se inspirovala na webu… A zaujal mě krásný recept úžasné Kuchařky ze Svatojánu paní Evy Francové na Portugalské brambory. Trochu jsem to upravila a vznikl z toho…no guláš! Chutnal…

  • Veganský semínkový chléb

    Tento chléb mě naprosto nadchl a doporučuji vyzkoušet! Postup je úplně jiný, než jak jsme u „pečení chleba“ zvyklí – dobrá zpráva je, že mnohem jednodušší. Výsledek? Suroviny: 170 g slunečnicových semínek 100 g lněných semínek 100…

  • TOP 5 potravin na přírodní zvýšení imunity

    Každým rokem přichází zima, která je v České republice velmi dlouhá a náročná. Právě v tomto období dostává náš organismus a jeho obranyschopnost velmi zabrat. I proto si mnozí z nás kladou otázku: „Co dělat,…

  • Pozitivní účinky čajů, o kterých jste nejspíš nevěděli

    Máte i vy svůj každodenní čajový rituál? Pokud ano, možná ani nevíte, jak vašemu tělu prospívá. A jestli ne, pak si po přečtení tohoto článku nejspíš rovnou pořídíte čajovou soupravu a několik balíčků výběrového čaje….

  • Bramborové veganské placičky

    Bramborovou kaši já dělám výbornou, teď z domácích brambor a z mandlové smetany… Takže když jí udělám víc, než rodina zvládne sníst, přetvořím ji v něco dalšího dobrého. Nejčastěji v placičky, smažené či pečené, s všelijakými přidanými ingrediencemi. Tentokrát to byl uzený…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *