Pozitivní účinky čajů, o kterých jste nejspíš nevěděli

Máte i vy svůj každodenní čajový rituál? Pokud ano, možná ani nevíte, jak vašemu tělu prospívá. A jestli ne, pak si po přečtení tohoto článku nejspíš rovnou pořídíte čajovou soupravu a několik balíčků výběrového čaje. Jsme si totiž celkem jistí, že o některých jeho pozitivních účincích nemáte tušení.

Černý čaj vás nakopne nejen po ránu

Černý čaj známe především jako účinný životabudič. Jeden jeho šálek obsahuje průměrně 40 mg kofeinu, což je jen o 30 % méně, než kolik najdete v klasickém espressu. Na naše zdraví má ale i další účinky. Například při nachlazení podporuje vykašlávání a vypocení. Přispívá také k očištění střev, a tak vám ve slabé verzi prospěje při průjmu nebo zvracení.

Australští vědci navíc zjistili, že tři šálky černého čaje denně výrazně snižují tlak. Uvádí se také jeho přínos při prevenci nástupu rakoviny vaječníků.

Zelený čaj pro detox i linii

Chcete podpořit svou krásu a štíhlou linii? Pak si pravidelně vychutnávejte zelený čaj. Obsahuje totiž spoustu antioxidantů, v tomto případě katechinů. Ty pomáhají detoxikovat organismus a předcházet předčasnému stárnutí buněk způsobeného volnými radikály. Podporují také spalování tuků a tím udržení štíhlé linie. Kromě toho působí pozitivně na hladinu cholesterolu, přesněji zabraňují tvorbě škodlivého LDL cholesterolu.

Co byste od zeleného čaje pravděpodobně nečekali, jsou antibakteriální účinky. Zmíněné katechiny spolu s bioflavonoidy ničí bakterie v ústech a bojují proti zubním kazům a plaku.

Bílý čaj

Bílý čaj má téměř totožné účinky jako čaj zelený. Stejně jako zelený a černý čaj pochází ze stejné rostliny čajovníku čínského, svým zpracováním má ale daleko blíže k čaji zelenému. Bílý čaj se získává z prvních lístků čajovníku, které ještě nejsou zcela rozvinuté. Protože lístky prochází jen minimální oxidací, mají v sobě ještě vyšší množství prospěšných látek, a tím i silnější účinky.

Bylinkové čaje

Znalec čaje by ihned namítl, že bylinný čaj přece není čaj. A má pravdu, protože jako pravý čaj označujeme ten, který pochází z čajovníku čínského. Nicméně bylinkové čaje u nás mají sáhodlouhou tradici a jejich účinky jsou tisíckrát ověřené. Proto jim patří zmínka i tady.

Léčivou bylinku najdeme téměř na všechny zdravotní problémy, které nás mohou potkat. Méně vážné potíže mohou úplně vyřešit, u těch závažnější účinně doplní celkovou léčbu. Na výběr máme obrovské množství, rozdělili jsme je proto podle hlavních účinků:

  • Na imunitu – zázvor, rakytník, echinacea, šípek, lichořeřišnice.
  • Na detoxikaci – kopřiva, svízel, pýr, bříza, řebříček, ostropestřec.
  • Při zažívacích potížích – fenykl, máta, anýz, heřmánek, koriandr, kmín.
  • Pro lepší spánek a psychickou pohodu – třezalka, kozlík lékařský, meduňka, mateřídouška, mučenka, heřmánek.
  • Pro srdce a cévy – hloh, ostropestřec, ginkgo biloba, srdečník obecný, rozmarýn, opuncie.
  • Při kožních problémech – měsíček, heřmánek, kopřiva.
  • Na odvodnění – kopřiva, verbena, petržel, pampeliška, brusinka, ostropestřec.

Při výběru čaje vsaďte na kvalitu

Pokud chcete pitím čaje dosáhnout výše popsaných účinků, nekupujte v supermarketu ty nejlevnější varianty. Obyčejný pytlíkový čaj obsahuje často pouze čajový prach, je dochucený aromaty, mnohdy přesušený a klidně i několik let starý. Neznamená to, že čaj v sáčcích nemůže být kvalitní, bývají to ale spíše výjimky.

Podávání čaje

U kvalitního čaje je balení takové, aby ho chránilo od okolního vzduchu, cizích pachů a světla. Čajové lístky by měly být celé a neporušené. Pouze v případě černého čaje jsou lístky někdy lámané záměrně pro dosažení silnějšího nálevu. Čajový lístek musí vypadat na první pohled čerstvě a mít svěží a plnou barvu.

Autor: Veronika Maleňáková

Podobné příspěvky