Co je Vitamín C a proč je důležitý

vse-o-vitaminuC

Vitamin C, také známý jako kyselina L-askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který je přirozeně přítomen v některých potravinách. Je jedním z neužitečnějších vitaminů: nefunguje jen jako skvělý lék na chřipku a nachlazení, výhody vitaminu C mohou zahrnovat ochranu před oslabením imunitního systému, kardiovaskulárními chorobami, prenatálními zdravotními problémy, očními chorobami, a dokonce i vráskami. Bezpečná horní hranice, tedy maximální množství, které může dospělý člověk užít za den, je 2 000 mg denně. Takové množství vitaminu C z ovoce a zeleniny získáte jen velmi těžko. Existuje celá řada suplementů, které dokážou doplnit potřebné množství vitaminu C. Do jaké míry mohou nahradit čerstvé potraviny a jak kvalitní jsou?

Získat potřebné množství vitaminu C z ovoce a zeleniny není tak snadné, jak by se mohlo zdát

Z výzkumů vyplývá, že pouze 10 až 20 procent dospělých lidí zvládá každý den sníst doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. Pro většinu z nás prostě není reálné konzumovat požadované dávky ovoce a zeleniny konzistentně, na rozdíl od některých zvířat si totiž nedokážeme tento vitamin vytvořit sami.

vse-o-vitaminuC

Pokud nedokážete sníst doporučené množství ovoce a zeleniny, užívání potravinového doplňku jednou denně je bezpečné, efektivní a snadné. Přesto je odborníky doporučováno udělat vše pro to, abyste do své stravy zapracovali více ovoce a zeleniny. Nejde totiž jenom o vitamin C. Konzumací zdravých potravin získáte s vitaminem C také množství dalších vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, které potřebujete pro prevenci nemocí a udržení zdraví. Nicméně konzumace pěti různých porcí ovoce a zeleniny denně může průměrně poskytnout pouze přibližně 250 mg vitaminu C, přičemž se jedná jen o polovinu doporučované denní dávky.


Role vitaminu C v lidském těle

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je nezbytný pro růst, vývoj a opravu všech tělesných tkání. Podílí se na mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby kolagenu, vstřebávání železa, správného fungování imunitního systému, hojení ran a vývinu chrupavek, kostí a zubů. Je jedním z  antioxidantů, které mohou chránit před poškozením způsobeným škodlivými volnými radikály, stejně jako toxickými chemikáliemi a znečišťujícími látkami, jako je například cigaretový kouř. Volné radikály se mohou hromadit v těle a přispívat tak k rozvoji rakoviny, kardiovaskulárních chorob a dalších nevítaných nemocí.


Vitamin C se v těle neukládá (přebytečné množství se vylučuje), takže není žádný důvod obávat se předávkování. Stále je však důležité nepřekračovat bezpečnou horní hranici 2 000 miligramů denně, aby nedošlo k podráždění žaludku a průjmům. Vitamin C se snadno vstřebává jak v potravinách, tak ve formě pilulek a jiných suplementů, a může pomoci zvýšit vstřebávání železa. Nedostatek vitaminu C je relativně vzácný a projevuje se především u podvyživených dospělých. V extrémních případech se může projevit jako kurděje, nemoc charakterizovanou slabostí, anémií, podlitinami, krvácením a vypadáváním zubů.

davkovani-vitaminuc

Vitamin C v lidské stravě

Ovoce a zelenina jsou nejlepšími zdroji vitaminu C. Citrusové plody, rajčata a brambory jsou hlavními zdroji vitaminu C většiny populace. Mezi další oblíbené zdroje patří červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, růžičková kapusta, meloun a v našich podmínkách šípky. Ačkoliv vitamin C není přirozeně přítomen v zrnech, přidává se do některých obohacených snídaňových cereálií. Obsah vitaminu C v potravinách lze snížit dlouhodobým skladováním a vařením, protože kyselina askorbová je rozpustná ve vodě a ničí se teplem. Vaření v páře může zamezit ztrátám způsobeným tepelnou úpravou. Některé druhy, například brokolice, však paradoxně mají lepší vstřebatelnost vitaminu C po krátkém povaření.

Suplementace vitaminem C: ano, nebo ne?

Nabídka suplementů je nepřeberná. V zásadě platí, že chybu neuděláte s žádným z certifikovaných přípravků. Ne všechny dostupné potravinové doplňky s vitaminem C jsou však vyráběny stejným způsobem. Chcete-li koupit kvalitní a bezpečný přípravek, vyberte doplňky, které byly testovány a certifikovány nezávislým certifikačním orgánem. Uvědomte si také, že existují různé typy uměle vytvořeného vitaminu C, včetně kyseliny L-askorbové (obvykle vyráběné z kukuřice) a dalších, které kombinují kyselinu askorbovou s minerály (jako je sodík nebo vápník), citrusovými bioflavonoidy nebo šípky. Neexistují ale výzkumy, které by potvrzovaly, že některý z těchto druhů je lepší než jiný. Většinou se liší zejména cenou. Vstřebatelnost přírodního vitaminu C a jeho chemické varianty je totožná, rozdíl je jen v nástupu účinnosti: umělý vitamin C dosahuje maximální koncentrace v krvi dříve než ten přírodní.

Podobné příspěvky

  • Veganský semínkový chléb

    Tento chléb mě naprosto nadchl a doporučuji vyzkoušet! Postup je úplně jiný, než jak jsme u „pečení chleba“ zvyklí – dobrá zpráva je, že mnohem jednodušší. Výsledek? Suroviny: 170 g slunečnicových semínek 100 g lněných semínek 100…

  • Veganské dipy nejen ke grilování

    Že grilované dobroty (veganský burger) mohou být i čistě rostlinného původu, to je jasná věc. Tentokrát jsem – až na tofu naložené v bylinkách, olivovém oleji a sojové omáčce a na úžasné žampiony – použila spíše polotovary. Ale zaimprovizovala…

  • Ananasové řezy

    Na webu podobný recept koluje pod všelijakými zajímavými názvy :-), já jsem si to raději pro rodinné účely zjednodušila na ananasové řezy. Dát do těsta rozmixovaný ananasový kompot, to by mě opravdu nenapadlo, ale zkusila…

  • Ranní rutina rekreačního sportovce

    V tomto článku se podíváme na pár tipů, jak by mělo vypadat ráno rekreačního sportovce před podáním sportovního výkonu. Samozřejmostí by měla být kvalitní snídaně, bez energie výkony podávat nelze. Pro dosažení co nejlepšího výkonu…

  • Mango je šťavnaté a plné vitamínů

    Mango je exotické ovoce, které se pěstuje na mangovníku. Pochází z jihu a jihovýchodu Asie, odkud se k nám dováží. Můžete ho tedy zakoupit v supermarketech nebo v obchodech se zeleninou. Ačkoliv se to s…

  • Chia pudink s jahodovo-goji „džemem“

    V uplynulých dnech byl mým ranním hitem! Ideální na sváteční cestování (a že ho nebylo málo :-)), příp. i na všednodenní cesty do práce. Lahoda!!! Suroviny: oříškové nebo jiné rostlinné mléko (já jsem používala kešu mléko) oslazené…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *