Veganské dipy nejen ke grilování

příprava veganských dipů

Že grilované dobroty (veganský burger) mohou být i čistě rostlinného původu, to je jasná věc. Tentokrát jsem – až na tofu naložené v bylinkách, olivovém oleji a sojové omáčce a na úžasné žampiony – použila spíše polotovary. Ale zaimprovizovala jsem při tvorbě dipů a ty se mi tak povedly, že je musím zapsat. Alespoň přibližně :-)…

Bazalkový dip

  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • uzené tofu
  • mandlová (či jiná rostlinná) smetana
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Vše rozmixovat.

Dip z pečené cukety

  • cuketa upečená s cibulí na oleji, sůl
  • hrst kešu ořechů (předem namočených, nebo alespoň pořádně propraných)
  • lžička misa
  • uzená paprika (koření)

Vše rozmixovat.

Guacamole 

  • zralé avokádo
  • šťáva z limetky
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli

Vše rozmixovat.

Podobné příspěvky

  • Co jsou antioxidanty a jaké potraviny jsou na ně bohaté

    Při běžné činnosti organismu vznikají nežádoucí vedlejší produkty ve formě volných radikálů. Jejich škodlivý vliv postupně znamená stárnutí pro lidské buňky. Čím méně oxidativního stresu, tím více budeme odolávat stárnutí. Výraznou pomocí jsou také antioxidanty,…

  • Knedlo sojo zelo

    Knedlo + cosi + zelo je u nás oblíbená kombinace, protože si každý alespoň něco k jídlu vybere. Tentokrát bramborové knedlíky z bio prášku (ano, bramborové knedlíky z brambor pořád ještě neumím :-(), klasické kysané zelí dušené na rostlinném…

  • Mango je šťavnaté a plné vitamínů

    Mango je exotické ovoce, které se pěstuje na mangovníku. Pochází z jihu a jihovýchodu Asie, odkud se k nám dováží. Můžete ho tedy zakoupit v supermarketech nebo v obchodech se zeleninou. Ačkoliv se to s…

  • Chia pudink s jahodovo-goji „džemem“

    V uplynulých dnech byl mým ranním hitem! Ideální na sváteční cestování (a že ho nebylo málo :-)), příp. i na všednodenní cesty do práce. Lahoda!!! Suroviny: oříškové nebo jiné rostlinné mléko (já jsem používala kešu mléko) oslazené…

  • Potraviny bohaté na bílkoviny

    Když přijde řeč na potraviny bohaté na bílkoviny, představíte si nejspíš maso, vejce nebo mléčné výrobky. Nicméně, bílkoviny ve velkém množství, jsou obsaženy v mnohých dalších potravinách, do kterých byste to nejspíš ani neřekli. Tyto…

  • Co je Vitamín C a proč je důležitý

    Vitamin C, také známý jako kyselina L-askorbová, je ve vodě rozpustný vitamin, který je přirozeně přítomen v některých potravinách. Je jedním z neužitečnějších vitaminů: nefunguje jen jako skvělý lék na chřipku a nachlazení, výhody vitaminu…