Knedlo sojo zelo

Knedlo + cosi + zelo je u nás oblíbená kombinace, protože si každý alespoň něco k jídlu vybere.
Tentokrát bramborové knedlíky z bio prášku (ano, bramborové knedlíky z brambor pořád ještě neumím :-(), klasické kysané zelí dušené na rostlinném oleji a to „cosi“ jsou: sojové nudličky a seitanové kostky.
Suroviny na seitanové kostky a sojové nudličky:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 litru vody
- zeleninový vývar (i z kostky – aspoň ať je bio
- pytlík sojových nudliček
- rostlinný olej, cca 50g bio Alsanu
- 4 stroužky česneku, grilovací koření, sůl, mletý kmín
Z mouky a vody vypracujeme těsto na seitan, které necháme odpočívat ponořené ve studené vodě cca 1/2 – 1 hod.
Pak těsto hněteme ve vodě, kterou měníme vždy, když je sytě bílá. Opakujeme tak dlouho, až je voda, v níž si s těstem hrajeme, čirá. To už máme z původní koule jenom malý tužší bochánek těsta…
Ten rozkrojíme na 4 části, které vaříme cca 1/2 hodiny ve vodě (nebo lépe v zeleninovém vývaru) ochucené sojovou omáčkou, grilovacím (či jiným) kořením a solí. Můžeme přidat i zeleninu, třeba mrkve, česnek… – to dodá další chuťový odstín.
Během varu seitanu jsem v podobně ochucené vodě povařila sojové nudličky.
Pekáček vymažeme olejem, vložíme do něj nudličky a seitan pokrájený na kostky, vmícháme česnek, grilovací koření, mletý kmín. Příp. dosolíme, zalijeme vodou, v němž se vařil seitan/nudličky (do cca 1 cm výšky), navrch pokrájíme na tenké plátky Alsan. Pečeme na 220 stupňů cca půl hodiny.