Veganské burgery a grilování
Nedávno jsme grilovali. Veganské burgery se dají připravit na několik způsobů. Každý z rodiny si našel svoji dobrotu, dokonce i přítel milovník masa. Co že se nám to tedy na tom grilu opéká?
Cizrnové burgery – suroviny:
- konzervovaná nebo uvařená cizrna
- uvařená rýže (cca polovina množství cizrny)
- jarní cibulka
- česnek dle chuti
- lžička hořčice
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- lžička sojové omáčky
- kurkuma, provensálské bylinky (např.), sůl, pepř
- rozemleté kukuřičné lupínky na zahuštění
Fazolové burgery – suroviny:
- konzervované červené fazole
- rozemleté kukuřičné lupínky (cca 1/4 množství fazolí)
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- lžička sojové omáčky
- grilovací koření, koriandr, sůl, pepř
- příp. pár lžic strouhanky na zahuštění
Tofu plátky
- uzené a natural tofu, příp. další dle libosti
- olivový olej
- sojová omáčka
- koření na tofu nebo oblíbené bylinky
Tofu nakrájíme na cca půlcentrimetrové plátky a marinujeme min. 30 minut ve směsi olivového oleje a sojovky (množství půl na půl) s kořením.
Na cizrnové burgery rozmixujeme všechny suroviny kromě kukuřičných lupínků na téměř hladkou hmotu (my máme rádi hodně jemnou strukturu, ale lze samozřejmě nechat i hrubší), kterou zahustíme lupínky. Na fazolové burgery mixujeme vše kromě strouhanky, kterou příp. použijeme na zahuštění. Tady hodně záleží na typu fazolí – jsou-li v dobré omáčce, používáme i omáčku a pak zahušťujeme víc.
No a teď už můžeme grilovat a pochutnávat si. My jsme měli ještě přílohu – pečený tuřín, což byla nečekaná velká dobrota.