Veganské burgery a grilování

veganský burger na grilu

Nedávno jsme grilovali. Veganské burgery se dají připravit na několik způsobů. Každý z rodiny si našel svoji dobrotu, dokonce i přítel milovník masa. Co že se nám to tedy na tom grilu opéká?

Cizrnové burgery – suroviny:

  • konzervovaná nebo uvařená cizrna
  • uvařená rýže (cca polovina množství cizrny)
  • jarní cibulka
  • česnek dle chuti
  • lžička hořčice
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • lžička sojové omáčky
  • kurkuma, provensálské bylinky (např.), sůl, pepř
  • rozemleté kukuřičné lupínky na zahuštění

Fazolové burgery – suroviny:

  • konzervované červené fazole
  • rozemleté kukuřičné lupínky (cca 1/4 množství fazolí)
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžička sojové omáčky
  • grilovací koření, koriandr, sůl, pepř
  • příp. pár lžic strouhanky na zahuštění

Tofu plátky

  • uzené a natural tofu, příp. další dle libosti
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • koření na tofu nebo oblíbené bylinky

Tofu nakrájíme na cca půlcentrimetrové plátky a marinujeme min. 30 minut ve směsi olivového oleje a sojovky (množství půl na půl) s kořením.

Na cizrnové burgery rozmixujeme všechny suroviny kromě kukuřičných lupínků na téměř hladkou hmotu (my máme rádi hodně jemnou strukturu, ale lze samozřejmě nechat i hrubší), kterou zahustíme lupínky. Na fazolové burgery mixujeme vše kromě strouhanky, kterou příp. použijeme na zahuštění. Tady hodně záleží na typu fazolí – jsou-li v dobré omáčce, používáme i omáčku a pak zahušťujeme víc.

No a teď už můžeme grilovat a pochutnávat si. My jsme měli ještě přílohu – pečený tuřín, což byla nečekaná velká dobrota.

Podobné příspěvky